Η διαδικασία του βαψίματος ενός χώρου είναι μια εύκολη όσο και… δύσκολη υπόθεση! Θέλει χρόνο, υπομονή, μεράκι, αλλά και κάποιες βασικές γνώσεις. Πριν πιάσουμε το πινέλο βιαστικά και αρχίζουμε να βάφουμε με το αγαπημένο μας χρώμα, πρέπει πρώτα να στοκάρουμε τον τοίχο. Κάθε τοίχος που είναι άβαφος ή και βαμμένος αλλά με σημάδια χρήσης (τρύπες από πρόκες, χτυπήματα, κλπ), θα πρέπει να επουλωθεί ώστε να είναι λείος. Προμηθευόμαστε λοιπόν στόκο και καλύπτουμε οποιοδήποτε κενό υπάρχει. Με μια μαλακή σπάτουλα και με κινήσεις αριστερά-δεξιά γεμίζουμε τα κενά και αφαιρούμε τον στόκο που περισσεύει. Αν ο τοίχος έχει ξεφλουδίσει ή έχει σκασίματα θα πρέπει να τριφτεί. Με ένα γυαλόχαρτο (λεπτό ή πιο χοντρό, αναλόγως την δουλειά που θέλουμε να κάνουμε), τρίβουμε τις προβληματικές, τραχές επιφάνειες ώστε να τις λειάνουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Καθαρίζουμε με ένα σφουγγάρι ελαφρώς βρεγμένο (αν χρειαστεί και με λίγο απορρυπαντικό) και όταν στεγνώσει καλά μπορούμε να αρχίσουμε να βάφουμε. Αν θέλουμε βεβαίως ένα πιο επαγγελματικό βάψιμο και αντοχή στον χρόνο, θα πρέπει να περάσουμε την επιφάνεια του τοίχου με ένα στρώμα αστάρι.

Τώρα που είμαστε έτοιμοι, βάζουμε το χρώμα σε ένα κουβά και το αραιώνουμε με νερό, τόσο ώστε να μην είναι πολύ πηχτό, αλλά ούτε και πολύ αραιό και δεν πιάνει το χρώμα! Κάνουμε δοκιμή επάνω στον τοίχο ώστε να δούμε τι αποτέλεσμα έχει και αν είμαστε ικανοποιημένοι προχωράμε. Πρώτα καλύπτουμε τις κάσες από πόρτες και παράθυρα, τις πρίζες-διακόπτες, όπως και τα σοβατεπί με μια χαρτοταινία (που αφαιρείτε εύκολα) και ξεκινάμε να βάφουμε πρώτα με ένα πινέλο τις γωνίες, τις εσοχές και τα δύσκολα σημεία που δεν μπορεί να καλύψει ένα ρολό. Θέλει προσοχή να μην έχουμε πολύ χρώμα επάνω στο πινέλο (το “στεγνώνουμε” ελαφρώς επάνω στον κουβά) και οι κινήσεις μας να είναι ακριβείας γύρω από τα δύσκολα αυτά σημεία.

Στη συνέχεια με ένα ρολό περνάμε τις μεγάλες επιφάνειες. Για το ρολό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό σκαφάκι που ποτίζει το ρολό ομοιόμορφα χωρίς να το λερώνει, και προχωράμε την βαφή λωρίδα-λωρίδα φροντίζοντας να καλύπτουμε τον τοίχο σε κάθε του σημείο. Το ίδιο κάνουμε και για το ταβάνι, χρησιμοποιώντας μια μεγαλύτερη πτυσσόμενη λαβή. Όταν στεγνώσει το πρώτο χέρι, καλό θα είναι να περάσουμε και ένα δεύτερο ώστε να καλυφθεί απόλυτα το παλαιό χρώμα του τοίχου. Μετά το πρώτο χέρι μπορούμε να δοκιμάσουμε διάφορα είδη ρολών που δημιουργούν τεχνοτροπίες μοντέρνες ή κλασικές και να κάνουμε τον χώρο μας πολύ ιδιαίτερο! Μην ξεχνάμε και την χρήση άλλων τεχνικών και τεχνοτροπιών όπως την χρήση ενός σφουγγαριού ως “στάμπα”!